Custòdia

Els nostres
acords de custòdia

La col·laboració ens fa més forts.

Els nostres acords de custòdia

Els nostres acords

Can Marlès

La bodega Can Marlès és una empresa vitivinícola de producció ecològica que promou l’enoturisme i el turisme rural, situada en una finca de 300 ha a l’Espai d’interès natural “El Montmell-Marmellar“, inclòs en el PEIN i a la Xarxa Natura 2000 com a ZEPA i ZEC.

La finca compta amb importants elements del patrimoni natural, paisatgístic i arquitectònic. Entre aquests elements, trobem punts d’aigua, com la Font Xica, on recentment el Geven ha realitzat accions de millores d’hàbitat, recuperant i creant noves basses d’aigua que són de gran importància en el cicle vital de la salamandra (espècie que cria a la zona).  A més a més, la propietat ha habilitat recentment una bassa d’ús agrícola que recull els afloraments d’aigua i a on també s’han dut a terme accions de millores, com la plantació de flora aquàtica i el control d’espècies exòtiques invasores. Un dels principals objectius, és que aquest punt esdevingui un element valuós per a l’herpetofauna lligada als ambients aquàtics, com són el gripau comú, la granoteta de punts, la granota verda, el vidriol o la serp d’aigua. Totes aquestes actuacions s’han dut a terme amb el suport de la Diputació de Tarragona.

D’altra banda, el Geven ha redactat un pla de gestió ambiental per a la finca amb el suport de la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN). Aquest pla serà un instrument per ajudar als propietaris a millorar i posar en valor el conjunt de tots els elements que fan d’aquest indret un lloc únic i singular del Penedès.

Els nostres acords

Bassa gran de Sant Jaume dels Domenys

Al municipi de Sant Jaume dels Domenys, trobem la Bassa Gran de Llobets, una antiga bassa agrícola que es troba molt a prop del Pi Gros de Llobets (arbre monumental) i al costat del Torrent de Llobets.  Aquest, és un espai de referència per a la gent del municipi i sovint freqüentat per senderistes.

En aquest indret, i gràcies a la col·laboració activa de l’Ajuntament de Sant Jaume dels Domenys, s’ha signat un acord de custòdia en el que també participa la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH). Aquesta sinergia ha permès millorar les condicions de la bassa per tal d’afavorir la diversitat de nínxols per a l’herpetofauna que hi habita, com són la granota verda, el gripau comú, el vidriol i la serp d’aigua.

En aquest espai, des de la Generalitat i l’Ajuntament, s’ha actuat diversos cops per eliminar espècies de fauna exòtica invasora, alliberada de manera incontrolada diverses vegades. D’altra banda, des del Geven i la SCH i amb el suport de la Diputació de Tarragona, s’han impulsat jornades divulgatives i de voluntariat per tal de plantar flora aquàtica i conscienciar sobre la importància de preservar aquests espais lliures d’espècies exòtiques.

Font i safareig del Papiolet
Els nostres acords

Font i Safareig del Papiolet

La Font i Safareigs del Papiolet es troben en un entorn agrícola situat al petit nucli urbà del Papiolet. Aquests elements són un testimoni més de com, molts cops, el patrimoni cultural lligat als ambients agrícoles tradicionals, són punts generadors de biodiversitat. En concret, aquest punt d’aigua té associat una població important de tòtils i altres amfibis.

Amb la participació de l’Ajuntament de Sant Jaume i del propietari de la finca que alberga la Font i Safareigs i el suport de la Diputació de Tarragona, s’ha col·locat una rampa per evitar l’ofegament accidental de la fauna que utilitza la bassa com abeurador.

També s’han dut a terme accions divulgatives, com sortides i la instal·lació d’un plafó informatiu.

Els nostres acords

Les Madrigueres

La zona humida de les Madrigueres es troba ubicada al terme municipal del Vendrell, i és l’últim reducte del litoral que queda sense construir al Baix Penedès. Als anys 90, es va dur a terme la campanya “Salvem les Madrigueres”, impulsada pel Geven i amb un ampli suport ciutadà.

L’espai té una extensió de 30 ha i conté una elevada varietat d’hàbitats, des de zones dunars i llacunes litorals, fins a espais agrícoles amb exemplars centenaris de garrofers i oliveres. Aquesta diversitat, sumada al fet que és una zona de transició entre el mar i la terra, confereix a l’espai un elevat potencial per albergar una gran biodiversitat.

L’espai pertany a l’Ajuntament del Vendrell, amb qui els darrers anys el Geven ha col·laborat per executar moltíssimes tasques de preservació, restauració i divulgació ambiental, i amb qui finalment ha signat un acord de custòdia per a la protecció i gestió de l’indret.