Flors de marge
28 de juliol de 2023Egagròpiles i cranis de micromamífers
28 de juliol de 2023L’òliba (Tyto alba) és una espècie de rapinyaire nocturn que freqüenta els hàbitats de zones obertes. Mascle i femella son molt semblants, però sovint la femella presenta el pit de color més fosc.
Cria en masos, pallers i estructures antròpiques abandonades, i és al capvespre quan comença la seva activitat cercant les seves preses, que seguirà caçant al llarg de tota la nit. La seva dieta es composa principalment de micromamífers (ratolins, musaranyes, talpons…) que detecta amb una oïda increïblement precisa proporcionada per les seves orelles asimètriques, i de la població d’aquests micromamífers dependràn les poblacions d’òliba.
Si ens trobem en un any amb grans poblacions de ratolins, l’òliba pot arribar a criar fins a 3 cops! Les postes seràn de 4 o 5 ous blancs i rodons, i els polls naixeran esglaonats, depèn del menjar que trobin els pares en sobreviuen més o menys.
Com tots els rapinyaires nocturns, ingereix les seves preses senceres, i posteriorment en el repòs dels seus posaders habituals elimina aquelles parts que no ha pogut digerir mitjançant egagròpiles, restes de forma arrodonida compactes, negres i lluents on s’hi poden diferenciar pèls, ossos i fins hi tot els cranis intactes de les seves preses.
Es troba en forta recessió per la reforestació de zones agrícoles abandonades i la intensificació agrícola, que comporta una pèrdua del seu hàbitat predilecte, les zones agroforestals en mosaic. Si hi ha presència d’òliba en una zona concreta podem afirmar que la cadena tròfica està ben estructurada i equilibrada, ja que es pot garantir la supervivència d’aquest silenciós i letal depredador nocturn.
🎨 Il·lustració @mora.gi